Oefeningen die u van de fysiotherapeut krijgt kunnen effectiever worden! Lees hier op welke manier u dit kunt bereiken.

Oefeningen doen en trainen is goed voor je lichaam, dat is een gegeven. Zoals een arts medicatie voorschrijft, worden door de fysiotherapeut vaak oefeningen meegegeven als onderdeel van een behandeling. Oefeningen worden gezien als een sterk middel dat de patiënt stimuleert om te herstellen en te betrekken bij de behandeling.

Vanuit de wetenschap worden allerlei positieve effecten toegeschreven aan het doen van oefeningen. Voorbeelden hiervan zijn klachtenvermindering, verbetering van zelfbeeld, toename van kwaliteit van leven en afname van pijnklachten. Voordat deze effecten bereikt kunnen worden is het belangrijk dat aan deze voorwaarden voldaan wordt:
1. De oefeningen moeten op voldoende intensief niveau zijn, zeer regelmatig gedaan worden en op de goede manier uitgevoerd worden.
2. Belangrijk: Het lichaam moet in staat zijn om de gunstige effecten van de training te benutten.
Helaas blijkt in de praktijk dat deze voorwaarden niet altijd aanwezig zijn, waardoor de wetenschappelijk vastgestelde effecten niet kunnen worden bereikt. Artrokinesiologie kan hier verandering in brengen.

Artrokinesiologie en fysiotherapie kunnen elkaars effect versterken.
Waarin artrokinesiologie uw lichaam kan ondersteunen is het tweede punt. Deze behandeling heft belastende en verkeerde bewegingen in gewrichten en spieren op door de aanwezigheid van uitwijkhoudingen weg te nemen. Spieren en pezen kunnen na de behandeling optimaal functioneren. Hierdoor kan het lichaam zwaarder belast worden en wordt het in staat gesteld om sterker te kunnen worden. Bij een fiets die aanloopt kun je je beenspieren sterker maken, zodat je het fietsen langer vol kunt houden, maar je kunt ook het wiel recht zetten zodat het niet meer aanloopt. Daarna kun je met veel minder kracht even snel fietsen. Meer hierover is te lezen in het artikel ‘Waarom heb ik pijn?‘ op deze website.

Het lichaam moet in staat zijn om de gunstige effecten van de training te benutten. Artrokinesiologie stelt u lichaam in staat om sterker te worden.

Voorbeeld van een core-stability oefening