Waarom heb ik pijn?

Het is een vraag die vaak door patiënten gesteld wordt en soms is het antwoord snel duidelijk. Een verkeerde stoel op het werk, verkeerde tiltechnieken, een inactieve of juist overactieve leefstijl. Maar als je aan deze oorzaken wat gedaan hebt, en de klachten nemen niet af of komen steeds terug, wat kan dan de reden zijn dat u pijn heeft?

Klachten in het lijf worden soms makkelijk uitgelegd, een wervel zit scheef, een gewricht is geblokkeerd, of een spier is stijf. De realiteit is helaas niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Het menselijk lichaam is zeer complex en doet iedere dag zijn best om de kwetsbare balans die het nodig heeft om gezond te blijven in stand te houden. Hierbij gaat het niet alleen over de balans in lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel of de juiste O2/CO2 gehalte in het bloed. Het gaat ook om uw lichaamshouding.

Gelukkig gaan heel veel dingen vanzelf, het autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat u ademt, uw hart klopt en uw eten verteerd wordt. Samen met reflexen zorgt dat zenuwstelsel voor een groot deel van de dagelijkse werkzaamheden om het lichaam gezond te houden.

Ook in het houding- en bewegingsapparaat, dus de botten, gewrichten, spieren en pezen gaan de meeste dingen automatisch, over lopen en fietsen hoef je immers niet meer na te denken als je dat eenmaal goed kunt. Maar er kunnen wel problemen ontstaan als er om wat voor reden dan ook een pijnprikkel aanwezig is tijdens deze dagelijkse activiteiten.

Het bewegingsapparaat heeft maar één verdedigingsmechanisme en dat is reflexmatige afweerspanning van de spieren (nociceptisch reflex). Botten, gewrichten en pezen kunnen niet actief samentrekken om zichzelf te beschermen, dus daar hebben ze de spieren voor nodig. Dat betekent dat elk probleem wordt opgevangen met spierspanning. Op sommige plekken worden spieren overmatig aangespannen, op andere plekken ontstaat een onderspanning, waardoor de spieren met de tijd verzwakken. Het is eigenlijk een eencellige reactie, er is een pijnprikkel en het lichaam reageert daarop met een reflex, daar komt geen denkproces aan te pas. Maar wat als de pijnprikkel langduriger aanwezig blijft? Dan ontstaat er een uitwijkhouding. Zodat het lijf zonder of met minder pijn verder kan bewegen.

Wanneer deze spanning tijdelijk aanwezig is kunnen de spieren dit goed opvangen. Maar als het te lang duurt ontstaan er problemen. Allereerst gaan de spieren protesteren, daarna de pezen waar ze continu extra aan trekken en dan de peesaanhechting aan het bot. Ondertussen worden door het andere beweegpatroon de gewrichten ook anders belast, ook zij kunnen dit maar tijdelijk aan. Er ontstaat een soort stresssituatie in het lichaam, want het moet zich letterlijk in allerlei bochten wringen om de verstoringen te ontwijken. In verloop van tijd is de limiet bereikt, ook al kan dit jaren duren, het lichaam kan het dan niet meer zelf oplossen.

Artrokinesiologie is zowel bij de tijdelijke als bij de langdurige klachten van het bewegingsapparaat effectief.
Bij de kortdurende klachten wordt het lichaam in staat gesteld om beter met de oorzaak van de uitwijkhouding om te kunnen gaan. Een duidelijk voorbeeld is een beginnende hernia (discusprotrusie) onderin de rug. Het lichaam neemt een natuurlijke en reflexmatige uitwijkhouding aan (deviatie) om de druk op de pijnplek te verminderen. Hierdoor verkleind de kans op verergering van de klachten. Door de Artrokinesiologie behandeling wordt ervoor gezorgd dat het lichaam dit kan, de rest van het bewegingsapparaat moet namelijk in optimale conditie zijn om dit te kunnen bolwerken. Wanneer dit niet kan zullen klachten langdurig aanwezig blijven en slecht herstellen.

Bij langdurige klachten is de oorzakelijke pijnprikkel voor de uitwijkhouding vaak al lang weer verdwenen. Het herstelproces is op de plaats des onheils mogelijk zelfs voltooid en toch is de uitwijkhouding niet verdwenen of u heeft nog steeds pijn. Door te zorgen dat de mobiliteit in alle gewrichten toeneemt zal de artrokinesioloog uw lichaam een duwtje in de goede richting geven. Vaak is dit voldoende om het lichaam aan het werk te zetten zodat de uitwijkhouding kan verdwijnen. Het is wetenschappelijk bewezen dat gewrichtsmobilisaties het reflexmatig bewegen van dat gewricht verminderen en de normale beweging stimuleren. In eerste instantie is het soms nog wat onwennig, want vaak is de uitwijkhouding al jaren aanwezig waardoor het is gaan voelen als een normale houding. Helaas merkt u hier zelf soms niks van, maar als u bij aanvang van de behandeling samen met de artrokinesioloog de foto van uw rug bekijkt zal u opvallen dat u er misschien wel heel beroerd bij staat. Het is dan hoog tijd om daar aan te werken.

Na 4 weken wordt de volgende behandeling ingepland, zodat het lichaam in de tussentijd de mogelijkheid heeft om met de vooruitgang bezig te gaan. Wanneer de klachten afnemen zal de frequentie van de behandeling ook afnemen. Zodra het goed gaat is een onderhoudsbehandeling van 1 of 2x per jaar aan te raden, zodat het lichaam de kans heeft om te herstellen zoals dat van nature bedoeld is. Artrokinesiologie lijkt in dat opzicht op een tandartscontrole, maar dan voor het hele lichaam.

De overtuiging van artrokinesioloog Jeroen Drost van Artrofocus is “De beste investering is investeren in uw lijf en gezondheid! Want zonder welzijn bestaat er geen welvaart”.