Artrose is een veelvoorkomende oorzaak van pijnklachten in het ouder wordende lichaam. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht en ontstaat bijvoorbeeld door langdurige overbelasting. Ook kunnen allerlei ziektes en trauma’s zoals een val, ongeluk of gewrichtsverstuikingen ervoor zorgen dat artrose vroegtijdig intreedt.

Een versleten gewricht beweegt slecht en zorgt voor stress in de omliggende structuren zoals gewrichtskapsel, spieren en pezen. Door de slijtage kunnen zelfs ontstekingsreacties optreden die op hun beurt weer een groter gebied rondom het betreffende gewricht negatief gaan beïnvloeden. Tijdens alledaagse activiteiten als lopen, fietsen en werken geeft het gewricht steeds pijnprikkels af. Deze pijnprikkels worden opgemerkt door het ruggenmerg en uiteindelijk door de hersenen (het centrale zenuwstelsel).

Uiteindelijk kan het artrotische gewricht dat pijn geeft hiermee het gehele pijnsysteem in de hersenen activeren en overprikkelen. Pijnstilling is dan niet meer voldoende om de pijn te dempen waardoor de pijnprikkels de hele dag bewust aanwezig zijn. De pijn ontwijken door scheef te gaan lopen en het gewricht minder te belasten is dan nog de enige optie voor het lichaam. Ook pijnprikkels die niet bewust worden opgemerkt kunnen bijdragen aan het ontwikkeling van een overprikkelt pijnsysteem in de hersenen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gewrichtsmobilisaties de bewegingsbeperkingen en gewrichtspijnen die als gevolg van artrose ontstaan verminderen. Dit heeft niet alleen een lokaal effect, maar ook een centraal effect (in het pijnsysteem in de hersenen). Een artrokinesiologie behandeling bestaat 100% uit gewrichtsmobilisaties. Artrokinesiologie kan daarom bij alle stadia van artrose een pijndempend effect hebben.

Verder behandelt artrokinesiologie de belastende uitwijkhoudingen die ontstaan als gevolg van artrose, waardoor verdere degeneratie en slijtage wordt vertraagd. Doordat de oorzaken van deze uitwijkhoudingen in het lichaam worden aangepakt, neemt de druk op overbelaste gewrichten af. Hierdoor kunnen mensen met artrose of gewrichtsklachten als gevolg van reuma baat hebben bij deze therapie.

nekwervels

Artrose kan overal in het lichaam voorkomen. Meestal zijn de handen, heupen, knieën en nekwervels het eerst aan de beurt.