Het woord artrokinesiologie betekent vrij vertaald ‘gewrichtsbewegingskunde’. Artro komt van het Latijnse woord articulatio dat gewricht betekent. Kinesis betekent bewegen. Artrokinesiologie is een vorm van manuele therapie waarin alle gewrichten in het lichaam worden onderzocht en behandeld. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat het lichaam als een geheel functioneert en ook alleen dan optimaal kan functioneren. Artrokinesiologie is met recht de meest uitgebreide en complete vorm van manuele fysiotherapie.

Volgens de officiële uitleg is artrokinesiologie de kennis/wetenschap van de gevolgen van manuele regulatie op het individuele bewegingsapparaat. Manuele regulatie wil in dit geval zeggen dat met de hand alle niet optimaal bewegende gewrichten beïnvloed worden. Deze therapie heeft een herstellend effect op het gewrichtensysteem. Indirecte effecten van de therapie kunnen in het hele lichaam ervaren worden.

Artrokinesiologie wordt ook wel het ‘menselijk APK’, of een ‘reset van het lijf’ genoemd, omdat in het gehele lichaam bewegingsbeperkingen worden opgespoord en verholpen. En dus niet alleen op de plaats waar u klachten heeft. Hierdoor krijgt het lichaam de mogelijkheid om beter te bewegen en te herstellen. Dit start al na de eerste behandeling. Iedereen kan baat hebben bij een behandeling, jong en oud, sporters en niet-sporters. Ook mensen die al lange tijd met klachten lopen en nog geen oplossing hebben
gevonden, kunnen dankzij deze behandeling toch ineens verbeteren.

Vaak zeggen mensen met klachten: “Ach, dat loop ik er wel uit” en “als ik ga bewegen gaan de klachten vanzelf wel weer weg”. Dit lijkt ook daadwerkelijk zo te zijn, maar in veel gevallen is het helaas niet zo dat klachten zichzelf oplossen. Het lichaam zoekt dan de weg van de minste weerstand en gaat de klachten ontwijken. De pijn wordt dan tijdelijk niet of minder gevoeld, maar de beschadiging wordt niet volledig gerepareerd. Daarom is het belangrijk om het lichaam minimaal 2 keer per jaar te laten controleren en behandelen door een expert. Klachten voorkomen is beter, sneller én goedkoper dan genezen!

Tijdens een behandeling worden ongeveer 330 gewrichten behandeld. Je hebt gezonde en belastbare gewrichten nodig om prettig te kunnen bewegen, van de kaken en nekwervels tot en met de tenen aan toe.

Opleiding

Iedere artrokinesioloog heeft een medische of paramedische WO of HBO opleiding afgerond om in aanmerking te komen voor de 2-jarige opleiding tot artrokinesioloog. In combinatie met de benodigde werkervaring geeft dit de garantie dat u wordt behandeld door een daartoe bevoegde en bekwame zorgprofessional.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op de algemene artrokinesiologie website. Klik daarvoor op de afbeelding ‘Kloosterman systeem manipulatie’.

opleiding