Het woord artrokinesiologie betekent vrij vertaald gewrichtsbewegingskunde. Artrokinesiologie is een vorm van manuele therapie waarin alle gewrichten in het lichaam worden onderzocht en behandeld. Artrokinesiologie is met recht de meest uitgebreide en complete vorm van manuele bewegingstherapie.

Wat is artrokinesiologie?
Artrokinesiologie is een behandelmethode waarbij gekeken wordt naar het bewegen en functioneren van het gehele lichaam. De oorzaak van uw klacht wordt tijdens een uitgebreide analyse en deskundig onderzoek opgespoord. Hierna wordt elk gewricht in het lichaam door middel van mobilisaties in zijn bewegelijkheid gestimuleerd. Het herstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor geactiveerd met pijnvermindering en hogere belastbaarheid als belangrijkste resultaten.

Wat is het effect van deze therapie?
Deze therapie is een unieke, oorzakelijke en effectieve aanpak van beweegproblemen. In de basis is artrokinesiologie een vorm van manuele therapie. De artrokinesioloog gebruikt overwegend zachte en nauwkeurige behandeltechnieken. Met deze bewegingen wordt er tijdens iedere behandeling verbetering van bewegingsruimte bereikt in elk gewricht. Hierdoor worden mogelijke problemen in het lichaam, zoals pijn of stijfheid, verminderd of opgeheven. Ook kunnen spieren weer goed hun werk doen waardoor ze niet onnodig veel spanning opbouwen en komen zenuwen tot rust.

Problemen voorkomen door een soort reset van het lichaam.
Doordat alle gewrichten worden behandeld krijgt het lichaam de mogelijkheid de nieuw verkregen ruimte te gaan benutten. Het kan daarom gezien worden als een soort reset van het lichaam. Dit betekent dat de normale houding van het lichaam weer terug kan komen en bewegingen kunnen herstellen naar hoe ze van nature horen te zijn.

Voor wie is artrokinesiologie geschikt?
Artrokinesiologie is een veilige, lichaamsvriendelijke en effectieve behandelmethode voor jong en oud. Zowel bij acute als bij chronische klachten.

Het doel van de therapie.
Het doel is om bewegingsbeperkingen en pijn in spieren, pezen en gewrichten in het hele lichaam op te sporen en op te heffen. Het herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Zowel bij acute als bij chronische klachten.

Waarom zijn milde pijnklachten of blessures ook een reden om behandeld te worden?

Iemand met lichte pijnklachten of blessures lijkt vaak baat te hebben bij bewegen of rekken om de klacht te verhelpen. De lichte pijnklacht of bewegingsbeperking is soms voelbaar en soms minder of niet. Beweging helpt het aangedane weefsel beter te doorbloeden en te ‘glijden’ in het omliggende weefsel waardoor de pijn tijdelijk afneemt. Maar in veel gevallen is het helaas niet zo dat de klacht of de oorzaak zichzelf vanzelf oplost.

Wat voor gevolgen kan dit hebben?

Op termijn kan een in eerste instantie kleine blessure zorgen voor een uitgebreid klachtenpatroon waarbij een groter deel van het lichaam op een pijnlijke manier betrokken raakt. Het kost in deze situatie veel tijd en moeite om al het aangedane weefsel te laten herstellen. Deze situatie kan voorkomen worden door het lichaam minimaal 2 keer per jaar te laten controleren en behandelen door de artrokinesioloog. Met de juiste therapeutische prikkel kan het lichaam worden geactiveerd tot verrassende herstellende acties en problemen in de toekomst voorkomen. Klachten voorkomen is beter, sneller én goedkoper dan genezen!

herstel

Tijdens een behandeling worden ongeveer 330 gewrichten behandeld. Je hebt gezonde en belastbare gewrichten nodig om prettig te kunnen bewegen, van de kaken en nekwervels tot en met de tenen aan toe.

Opleiding

Iedere artrokinesioloog heeft een medische of paramedische WO of HBO opleiding afgerond om in aanmerking te komen voor de 2-jarige opleiding tot artrokinesioloog. In combinatie met de benodigde werkervaring geeft dit de garantie dat u wordt behandeld door een daartoe bevoegde en bekwame zorgprofessional.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op de algemene artrokinesiologie website. Klik daarvoor op de afbeelding ‘Kloosterman systeem manipulatie’.

gewrichten