Het woord artrokinesiologie betekent vrij vertaald gewrichtsbewegingskunde. Artrokinesiologie is een vorm van manuele therapie waarin alle gewrichten in het lichaam worden onderzocht en behandeld. Artrokinesiologie is met recht de meest uitgebreide en complete vorm van manuele bewegingstherapie.

Wat is artrokinesiologie?
Artrokinesiologie is een behandelmethode waarbij gekeken wordt naar het bewegen en functioneren van het gehele lichaam. De oorzaak van uw klacht wordt tijdens een uitgebreide analyse en deskundig onderzoek opgespoord. Hierna wordt elk gewricht in het lichaam door middel van mobilisaties in zijn bewegelijkheid gestimuleerd. Het herstellend vermogen van het lichaam wordt hierdoor geactiveerd met pijnvermindering en hogere belastbaarheid als belangrijkste resultaten.

Wat is het effect van deze therapie?
Deze therapie is een unieke, oorzakelijke en effectieve aanpak van beweegproblemen. In de basis is artrokinesiologie een vorm van manuele therapie. De artrokinesioloog gebruikt overwegend zachte en nauwkeurige behandeltechnieken. Met deze bewegingen wordt er tijdens iedere behandeling verbetering van bewegingsruimte bereikt in elk gewricht. Hierdoor worden mogelijke problemen in het lichaam, zoals pijn of stijfheid, verminderd of opgeheven. Ook kunnen spieren weer goed hun werk doen waardoor ze niet onnodig veel spanning opbouwen en komen zenuwen tot rust.

Problemen voorkomen door een soort reset van het lichaam.
Doordat alle gewrichten worden behandeld krijgt het lichaam de mogelijkheid de nieuw verkregen ruimte te gaan benutten. Het kan daarom gezien worden als een soort reset van het lichaam. Dit betekent dat de normale houding van het lichaam weer terug kan komen en bewegingen kunnen herstellen naar hoe ze van nature horen te zijn.

Voor wie is artrokinesiologie geschikt?
Artrokinesiologie is een veilige, lichaamsvriendelijke en effectieve behandelmethode voor jong en oud. Zowel bij acute als bij chronische klachten.

Het doel van de therapie.
Het doel is om bewegingsbeperkingen en pijn in spieren, pezen en gewrichten in het hele lichaam op te sporen en op te heffen. Het herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Zowel bij acute als bij chronische klachten.

Artrokinesiologie wordt ook wel het ‘menselijk APK’, of een ‘reset van het lijf’ genoemd, omdat in het gehele lichaam bewegingsbeperkingen worden opgespoord en verholpen. En dus niet alleen op de plaats waar u klachten heeft. Hierdoor krijgt het lichaam de mogelijkheid om beter te bewegen en te herstellen. Dit start al na de eerste behandeling. Iedereen kan baat hebben bij een behandeling, jong en oud, sporters en niet-sporters. Ook mensen die al lange tijd met klachten lopen en nog geen oplossing hebben
gevonden, kunnen dankzij deze behandeling toch ineens verbeteren.

Vaak zeggen mensen met klachten: “Ach, dat loop ik er wel uit” en “als ik ga bewegen gaan de klachten vanzelf wel weer weg”. Dit lijkt ook daadwerkelijk zo te zijn, maar in veel gevallen is het helaas niet zo dat klachten zichzelf oplossen. Het lichaam zoekt dan de weg van de minste weerstand en gaat de klachten ontwijken. De pijn wordt dan tijdelijk niet of minder gevoeld, maar de beschadiging wordt niet volledig gerepareerd. Daarom is het belangrijk om het lichaam minimaal 2 keer per jaar te laten controleren en behandelen door een expert. Klachten voorkomen is beter, sneller én goedkoper dan genezen!

Tijdens een behandeling worden ongeveer 330 gewrichten behandeld. Je hebt gezonde en belastbare gewrichten nodig om prettig te kunnen bewegen, van de kaken en nekwervels tot en met de tenen aan toe.

Opleiding

Iedere artrokinesioloog heeft een medische of paramedische WO of HBO opleiding afgerond om in aanmerking te komen voor de 2-jarige opleiding tot artrokinesioloog. In combinatie met de benodigde werkervaring geeft dit de garantie dat u wordt behandeld door een daartoe bevoegde en bekwame zorgprofessional.

Meer informatie over de opleiding is te vinden op de algemene artrokinesiologie website. Klik daarvoor op de afbeelding ‘Kloosterman systeem manipulatie’.

opleiding