Wat zijn de oorzaken van uitwijkhoudingen?
Oorzaken van uitwijkhoudingen komen in het dagelijks leven regelmatig voor. Voorbeelden hiervan zijn allerlei grote en kleine letsels of kwetsuren waar een herstelproces op volgt. Deze kwetsuren horen bij het opgroeien in de kindertijd en het ouder worden van het lichaam in de jaren die daarop volgen. Gelukkig verloopt het herstel van zowel grote als kleine kwetsuren meestal goed, want het lichaam heeft allerlei eigen manieren om er na een klacht weer bovenop te komen. Toch komt het voor dat het herstel niet volledig genoeg is en dat pijnklachten niet helemaal weg gaan. Dit kan de oorzaak van een langdurige uitwijkhouding zijn die op den duur problemen gaat veroorzaken.

Bij een vermindering in de bewegingsmogelijkheden van één of meer gewrichten zal het lichaam proberen deze beperking te ontzien door een uitwijkhouding. Dat is een reflexmatig ontwijken van de schadelijke prikkels of pijn. Uitwijkhoudingen zijn nodig om een blessure of andere beschadiging te vermijden en te zorgen dat er zo min mogelijk verdere schade optreedt.

Uitwijkhoudingen zijn geen oplossing voor de oorzakelijke problemen van de blessure, want het lichaam zoekt een omweg. In het geval van aan acute uitwijkhouding verdwijnt deze na het herstel weer geleidelijk. Maar zolang de functiestoornis niet wordt opgelost zal de uitwijkhouding blijven bestaan.

Bij een langdurige (chronische) uitwijkhouding is dit herstel nooit volledig voltooid, of is de lichaamshouding niet teruggekeerd naar de situatie zoals voor de blessure. De uitwijkhouding veroorzaakt op den duur vaak ook problemen op andere plaatsen.

Een voorbeeld van een acute uitwijkhouding is het mankend lopen met een pijnlijke enkel na een verzwikking. Deze uitwijkhouding is een op zichzelf nuttige en doeltreffende manier om pijn te vermijden. In dit geval ontstaat er onder andere een tijdelijk functioneel beenlengteverschil om verdere schade aan de enkel te voorkomen. Het lichaam wordt door de acute uitwijkhouding meestal voldoende in staat gesteld om te gaan herstellen. Hiervoor is relatieve rust en het gunnen van hersteltijd vereist.

Een voorbeeld van een langdurige uitwijkhouding is aanwezig bij zeurende pijn bijvoorbeeld in de rug of de knie. Het lichaam zoekt naar een houding die zo min mogelijk pijn opwekt. Hierdoor ontstaat er een onnatuurlijke houding die extra belastend is voor de rest van het lichaam en op ten duur andere klachten uitlokt.

scoliose rug

Het lichaam kan een langdurige uitwijkhouding niet zelf oplossen. Vaak wordt de uitwijkhouding zelfs de nieuwe ‘normale’ houding!