Wanneer naar de artrokinesioloog en wanneer naar de fysiotherapeut?

Dit is een terechte en veelgestelde vraag van mensen die artrokinesiologie nog niet goed kennen. In dit artikel vindt u meer informatie over de verschillen tussen fysiotherapie/manuele therapie en artrokinesiologie. Verder wordt er ingegaan op de manier waarop deze therapievormen elkaars effecten kunnen versterken.

Artrokinesiologie is een specialisatie binnen de fysiotherapie

Artrokinesiologie is net als fysiotherapie gericht op het behandelen van verstoringen in het houdings- en bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit de gewrichten, pezen, spieren en de zenuwen en het alles met elkaar verbindende bindweefsel. Binnen de fysiotherapie zijn er vele specialisatiemogelijkheden, zoals kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie. Iedere specialisatie heeft zijn eigen aandachtsgebied en theoretische achtergrond van waaruit gewerkt en beredeneerd wordt. Artrokinesiologie is een specialisatie binnen de manuele fysiotherapie en richt zich met name op het basissysteem van alle bewegingen die het lichaam maakt, namelijk het gewrichtensysteem.

De belangrijkste verschillen tussen fysiotherapie en artrokinesiologie
  •  Fysiotherapie is heel breed geörienteerd. Artrokinesiologie is een specialisatie gericht op het behandelen van klachten in gewrichten, pezen en spieren.
  • De fysiotherapeut behandelt klachten meer lokaal dan de artrokinesioloog, bijvoorbeeld het pijnlijke gewricht en eventueel de direct aangrenzende gewrichten. De artrokinesioloog behandelt altijd alle gewrichten.
  • Tijdens een fysiotherapie behandeling krijgt u vaak veel oefeningen mee. De artrokinesioloog geeft indien nodig en gericht een enkele oefening om het effect van de behandeling te ondersteunen.
  • De fysiotherapeut behandelt pezen en spieren direct (massage, rekken). Artrokinesiologie heeft een indirect effect op deze weefsels.
  • Fysiotherapie is zowel op hands-off als op hands-on behandelingen gericht. Artrokinesiologie is hands-on (mobilisaties van gewrichten).
  • Binnen fysiotherapie wordt gebruik gemaakt van veel verschillende behandeltechnieken zoals massage, training, dry-needling en shockwave. Bij artrokinesiologie wordt alleen gebruik gemaakt van mobilisaties.
Waarom werkt artrokinesiologie goed?

Artrokinesiologie is een aanpak van de lichamelijke oorzaak van uw klachten. Na iedere behandeling krijgt het lichaam 4 weken (en langer wanneer de klachten afnemen) de tijd om met de wijzigingen aan de slag te gaan. Waar het lichaam dit nog kan, zal het de verkregen bewegelijkheid gaan gebruiken en wordt dit de nieuwe houding. Omdat het lichaam als het ware ‘groeit’ in de nieuwe houding kan het ook niet meer terugzakken in het oude patroon.

Aan het begin van iedere behandeling wordt gekeken waar de resterende verbeterpunten liggen en wordt een nieuwe herstelstimulans gegeven. Op den duur is één of twee behandelingen per jaar genoeg om klachten te voorkomen. Net als bij de tandarts, maar dan voor uw hele lichaam.

Samengevat: Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?
  • Als je spier- of peesklachten hebt die voor de eerste keer optreden.
  • Voor dry-needling, shockwave of andere specifieke fysiotherapeutische behandelingen.
  • Als je actief met je klachten aan de gang wil in de vorm van oefeningen of training.
  • Advies over training, sporten en trainingsschema’s.
  • Voor revalidatietrajecten na bijvoorbeeld heup, knie of schouderoperaties. Denk ook aan revalidaties na long-, hart- of hersenproblemen.
En wanneer ga je naar de artrokinesioloog?
  • Als je een klacht hebt die niet goed herstelt of steeds terugkomt.
  • Wanneer je pijn of bewegingsbeperking hebt in meerdere gewrichten, pezen of spieren.
  • Als je goed traint maar niet sterker lijkt te worden of blijft hangen op hetzelfde niveau.
  • Als je snel blessures hebt.
  • Indien je klachten hebt tijdens alledaagse activiteiten als (trap)lopen, fietsen, sporten en werken.

Als jouw artrokinesioloog van mening is dat een andere begeleidingsvorm zoals personal training, of therapievorm zoals podotherapie of osteopatie aanvullend effectief kan zijn dan wordt dit met je besproken.