Voor wie is artrokinesiologie geschikt?

Artrokinesiologie wordt ook wel het ‘menselijk APK’, of een ‘reset van het lijf’ genoemd, omdat alle gewrichten van top tot teen onderzocht en behandeld worden. In principe is deze behandelmethode voor iedereen geschikt, jong en oud, sporters en niet-sporters. Er zijn slechts enkele uitzonderingen. Op deze pagina kun je hier meer over lezen.

Mensen met acute pijn of blessures

Een klacht kan kortdurend aanwezig zijn en je belemmeren in het dagelijks leven. Hier wil je dan snel vanaf. Artrokinesiologie activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam zodat het herstelproces zo optimaal mogelijk verloopt. Hierdoor loop je niet onnodig lang met je klachten door.

Chronische pijn patiënten

Chronische pijnklachten komen veel voor. Pijn is dan minimaal tussen de 3 en 6 maanden zonder onderbreking aanwezig. In meer dan 60% van de gevallen gaat het om ernstige tot zeer ernstige pijn en in meer dan 40% van de gevallen wordt er geen passende diagnose gevonden. Chronische pijn is zeer belastend en heeft de neiging zich uit te breiden naar andere delen van het lichaam naarmate de tijd verstrijkt. Chronische rugklachten komen het vaakst voor. Maar klachten in de nekwervels en schouders en chronische beenpijn zijn ook vaak aanwezig. Artrokinesiologie kan hierin een oplossing bieden. Deze therapie behandelt zowel de pijnplek zelf als de omliggende weefsels. Hierdoor wordt een neerwaartse spiraal van meer pijn en minder bewegen doorbroken. Mensen die al jarenlang met dezelfde klachten rondlopen en diverse andere therapieën hebben geprobeerd, kunnen dankzij deze methode zeer goed resultaat bereiken.

Kinderen en jongeren

Vaak zijn er bij kinderen of jongeren nog geen klachten. Wel kunnen er al eventuele toekomstige problemen opgespoord worden en op latere leeftijd worden voorkomen. Door een behandeling kunnen klachten op latere leeftijd worden voorkomen. Bij erfelijke aandoeningen, zoals scoliose, kan preventief veel bereikt worden. De beste leeftijd om een behandeling te starten is 5 à 6 jaar.

Sporters

Ook voor sporters is de behandeling effectief, omdat ervoor gezorgd wordt dat het lichaam goed als een geheel gaat werken. Men vervolgens ook effectiever de spiergroepen trainen die nodig zijn zonder compensaties uit te lokken die kunnen leiden tot blessures.

Beginnende sporters belasten hun lichaam zwaarder dan het tot op dat moment gewend was. Ook gevorderde sporters vragen vaak veel van hun lichaam. Hierdoor liggen blessures op de loer. Blessures en pijn hebben een negatieve invloed op de belastbaarheid van het lichaam en de motivatie om te sporten. Spieren, pezen en gewrichtskapsel raken sneller overbelast als ze een gewricht moeten aansturen dat niet goed functioneert. Artrokinesiologie kan ervoor zorgen dat het basissysteem van het bewegingsapparaat, namelijk het gewrichtenstelsel, optimaal functioneert.

sport

Doordat artrokinesiologie alle gewrichten in het lichaam in een behandeling meer bewegingsvrijheid geeft zullen ook deze weefselstructuren beter presteren. De intensiteit waarmee het lichaam belast kan worden gaat hierdoor toenemen. Maar ook de kans op uitval door primaire of secundaire blessures als gevolg van disfunctie in het gewrichtenstelsel zal hierdoor lager zijn. Daardoor blijft het plezier in sporten behouden.

Contra-indicaties voor artrokinesiologie

Bij artrokinesiologie wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van een specifieke mobilisatietechniek van gewrichten, waarbij in elk gewricht meer bewegingsruimte wordt gecreëerd. De daarbij uitgeoefende kracht is gering. Dit betekent dat er maar weinig redenen zijn die ervoor zouden kunnen zorgen dat de therapie niet kan worden toegepast. Bij artrokinesiologie zijn alleen relatieve contra-indicaties aanwezig. Dit zijn:

  • Helende of instabiele fracturen
  • Vergevorderde metastasen (uitzaaiingen) waardoor een sterk vergrootte kans op een fractuur aanwezig is
  • Actieve ontstekingen in een gewricht (zgn. artritis)

Bij aanwezigheid van een van deze aandoeningen is het vaak goed mogelijk om de overige niet-aangedane gewrichten te behandelen. De indicatie wordt zo nodig gesteld aan de hand van een röntgenfoto of na overleg met uw huisarts of medisch specialist.